Cattery

Airashii is een kleine cattery aan de rand van Rotterdam. Een cattery is een plaats waar katten worden gehouden, maar onze cattery is een huis waar wij met onze groep Bengalen samenleven. Ik wil u graag vertellen hoe het is om met een groep Bengalen samen te leven. Wij hebben altijd katten gehad die heel belangrijk voor ons waren. Maine Coons waren jarenlang onze zeer geliefde huisdieren en tien jaar geleden kwam de eerste Bengaal: Wanata. Het was een enorme belevenis, een rasechte Bengaal: actief, ondernemend, intelligent en enorm nieuwsgierig. Take a walk on the wild site, is zijn motto. Hij sprong over de schutting, verborg zich in buurtuinen en het plantsoen en hield de hele hel buurt alert tijdens zoektochten. Hij was een free spirit en onze huistijger. We gingen op zoek naar een oplossing, zodat de tuin ook zijn territorium werd.

Een lange weg van gissen en missen begon en het heeft heel wat tijd en inspanning gekost om een natuurlijke  omgeving te realiseren, maar het was zeker de moeite waard. We hebben wat veranderingen in ons huis aangebracht, soms kleine  projectjes die u zeker thuis ook kunt uitvoeren. De grote projecten, kosten wel handigheid en speciaal gereedschap. We hopen dat we u met enkele voorbeelden kunnen inspireren.

 

We hebben besloten een paar kamers helemaal voor onze Bengals in te richten. Ik vond de inrichting toch wel belangrijk, de Bengals wilden gewoon rennen, klauteren, klimmen en elkaar overvallen. Dus kwam er fotobehang aan een wand en aan de overzijde een groot klim-klauterrek met slaapplaatsen. Ivan bouwde de grote krabpaal uit stammen van de Papierberk en het klim- klauterrek werd gebouwd van de restanten. De metamorfose was toch wel een behoorlijk project en zeker niet lichtvaardig te kopiëren. De voorbereiding, het bedenken en het verzamelen van de bouwmaterialen had ook wat voeten in de aarde.

De Bengals en ik delen mijn studeerkamer,ik gebruik de computerkast en de rest van de kamer is voor de Bengals. Bengalen hebben ook een verticaal territorium en daar hebben we in deze kamer vooral gebruik van gemaakt. We hebben boekenplanken aan de muur bevestigd en zo een traject gecreëerd. Bengalen zijn gespierde en atletische katten en wanneer ze zich afzetten gebeurt dat met veel kracht. Gebruik stevige planken en bevestig ze stevig aan de muur. Ivan heeft een vrijstaande klimpaal gemaakt, die ook geïntegreerd is in het traject van boekenplanken.  Gebruik liever geen takken of stammen van bomen die bloeden of hars afgeven.

De tuin is een belangrijk onderdeel van het territorium van onze Bengalen, ze brengen er dagelijks veel tijd door. Het zijn gespierde actieve en onderzoekende katten en onze tuin biedt hen alle mogelijkheden. Het heeft wel veel voeten in de aarde gehad voordat we de tuin Bengalproof hadden gemaakt. We hebben veel geprobeerd maar het meest effectief is een extra verhoging boven de schutting. We hebben gekozen voor gaas dat in een hoek van 45 graden op de schutting is geplaatst. Het is niet de mooiste oplossing, maar wel heel effectief en we kunnen ontspannen inde tuin zitten.

De voorouder van onze Bengals: de Asian Leopard Cat, leefde om en nabij water. Daar leefden zijn prooien: kikkers, kleine insecten en vissen. Bengalen hebben een grote liefde voor water, dus hebben we een grote vijver. Daaroverheen liggen twee stammen, die een uitstekende uitkijkpunt vormen om het waterleven te observeren. De Bengals kunnen heel lang in het zonnetje op zo’n stam zitten om alles en elkaar te observeren. Om de vijver veel groen, het eerste wat veel Bengals doen is kijken of daar geen prooien in verstopt zitten. Daar nemen ze altijd ruim de tijd voor. Wanneer een kikker verstopt zit, ontsnapt hij meestal met een grote sprong in de vijver. Onze Bengals zijn roofdieren en instinctmatig jacht gedrag hoort bij een Bengaal. Hij wil de kikker niet als voedsel, maar hij is op jacht:)

Nadat de tuin  Bengalproof was gemaakt, begonnen de tochten naar het tuincentrum. Inderdaad tochten, omdat we op zoek moesten naar planten die geschikt waren, maar in de eerste instantie ook Bengalproof moesten zijn. Dus sterke planten en niet giftige planten. Grassen zijn heel geschikt, maar opletten of er geen weerhaakjes aan  zitten. Wanneer de Bengals ervan eten, kunnen deze in hun keel blijven steken en voor veel last kunnen zorgen. Verder hebben we struiken uitgezocht waar de Bengals zich in kunnen verstoppen. Ook is er een parcours met een tunnel en stammen, die extra uitdaging bieden.