Cattery

Airashii is een kleine cattery aan de rand van Rotterdam. Een cattery is een plaats waar katten worden gehouden, maar onze cattery is een huis waar wij met onze groep Bengalen samenleven. Ik wil u graag vertellen hoe het is om met een groep Bengalen samen te leven. Wij hebben altijd katten gehad die heel belangrijk voor ons waren. Maine Coons waren jarenlang onze zeer geliefde huisdieren en tien jaar geleden kwam de eerste Bengaal: Wanata. Het was een enorme belevenis, een rasechte Bengaal: actief, ondernemend, intelligent en enorm nieuwsgierig. Take a walk on the wild site, is zijn motto. Hij sprong over de schutting, verborg zich in buurtuinen en het plantsoen en hield de hele hele buurt alert tijdens zoektochten. Hij was een free spirit en onze huistijger. We gingen op zoek naar een oplossing, zodat de tuin ook zijn territorium werd.

Een lange weg van gissen en missen begon en het heeft heel wat tijd en inspanning gekost om een natuurlijke  omgeving te realiseren, maar het was zeker de moeite waard. We hebben wat veranderingen in ons huis aangebracht, soms kleine  projectjes die u zeker thuis ook kunt uitvoeren. De grote projecten, kosten wel handigheid en speciaal gereedschap. We hopen dat we u met enkele voorbeelden kunnen inspireren.

 

Bengalen zijn actieve , speelse en ondernemende katten.  Zij hebben uitdagingen nodig  en spelen is heel belangrijk. Wanneer je een bengaal deze uitdagingen niet geeft, gaat hij zich vervelen en gaat op zoek naar nieuwe spannende uitdagingen, die we misschien niet wenselijk zijn. Speelgoed genoeg in de dierenwinkel, maar kartonnen dozen zijn superspeelgoed.

We hebben besloten een paar kamers helemaal voor onze bengals in te richten. Ik vond de inrichting toch wel belangrijk, de Bengals wilden gewoon rennen, klauteren, klimmen en elkaar overvallen. Een ruime kamer op het zuiden, dus veel zonlicht, werd een speelkamer. Er kwam fotobehang aan een wand en aan de overzijde een groot klim-klauterrek met slaapplaatsen. Ivan bouwde de grote krabpaal uit stammen van de Papierberk en het klim- klauterrek werd gebouwd van de restanten. De metamorfose was toch wel een behoorlijk project en zeker niet lichtvaardig te kopiëren. De voorbereiding, het bedenken en het verzamelen van de bouwmaterialen had ook wat voeten in de aarde.

.De bengals en ik delen mijn studeerkamer,ik gebruik de computerkast en de rest van de kamer is voor de bengals. Bengalen hebben ook een verticaal territorium en daar hebben we in deze kamer vooral gebruik van gemaakt. We hebben boekenplanken aan de muur bevestigd en zo een traject gecreëerd. Bengalen zijn gespierde en atletische katten en wanneer ze zich afzetten gebeurt dat met veel kracht. Gebruik stevige planken en bevestig ze stevig aan de muur. Ivan heeft een vrijstaande klimpaal gemaakt, die ook geïntegreerd is in het traject van boekenplanken.  Gebruik liever geen takken of stammen van bomen die bloeden of hars afgeven.