Socialiseren van onze Kittens

Een belangrijk doel voor Airashii is het socialiseren van onze kittens. Het begint eigenlijk al met de sociale vaardigheden van de ouders.

Het is van het belang dat onze bengalen een sociale groep vormen en voldoende ruimte hebben om hun activiteiten te ontplooien, maar dat er ook ruimte is om zich terug te trekken. Wij lossen dat op door het huis zo in te richten dat het geschikt is om samen te wonen met bengalen. Meer over de inrichting van onze cattery.

Het socialiseren van kittens

De zwangerschap van een poes wordt gepland en na 5 maanden krijgt de aanstaande moeder ook kittenbrokken om zo de groei van haar kittens te ondersteunen.Twee weken voor de geboorte van de kittens bieden we moeder poes een paar mogelijkheden om haar nest te maken. Ze neemt hier uitgebreid de tijd voor en gaat, wanneer ze haar keuze heeft gemaakt, aan de slag haar nest in te richten.

In de sturdy is een kleinere ruimte wat uiteindelijk haar nest wordt. Daaronder ligt een warmteplaat met daarop zachte doeken. De eerste weken is de sturdy op een kleine opening na afgesloten, om het hechtingsproces van moeder en kittens te bevorderen. Bovendien krijgen de kittens zo  hun eigen specifieke nestgeur. Wij wegen de kittens dagelijks en nemen hen in de hand en praten zachtjes met hen. Zien doen kittens nog niet maar hun gehoor wordt na de eerste week steeds beter. De reuk van kittens is uitstekend dus aaien we hen zachtjes over hun kopje, zodat ze onze geur leren kennen. Moeder bepaalt wat we mogen doen.

Wanneer ze beter kunnen zien, beginnen ze het nest te onderzoeken en hobbelen rond in de sturdy. De opening van de sturdy maken we groter en dus zien de kittens ook steeds meer van hun omgeving. Bengalen zijn ondernemende en intelligente katten en dat is al vroeg te zien. De kittens zijn zeer geïnteresseerd in de buitenwereld en zodra ze door hebben dat piepen betekent dat ze uit de sturdy worden getild, doen ze dat dan ook. In die periode beginnen ook hun eerste stoeipartijtjes.

Wanneer hun coördinatie en hun motoriek verbetert, klimmen ze als acrobaten uit de sturdy en is het tijd om te verhuizen.

 

We zetten ” de grote speelplaats op. Dat zijn plastic platen waarmee we een ruime rechthoekige ren bouwen. In de ren plaatsen we de sturdy met daarin het nest. We bekleden de ruimte met een fleece en zetten krabpaaltjes en speelgoed neer. Zo hebben de kittens voldoende ruimte om te spelen, te klimmen, te rennen en te stoeien terwijl hun vertrouwde nest er nog steeds is. Ze kunnen alles in de woonkamer zien; de andere bengalen en natuurlijk mensen. Veel indrukken opdoen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van hun intelligentie en hun sociale en mentale ontwikkeling.

De andere bengalen kennen ze al door de kraambezoekjes, maar nu kunnen de bengalen de ren in springen en met de kittens spelen of ze wassen. De kittens leren in nu ook de kattentaal, van elkaar en van de volwassen bengalen.

Dit kitten is enthousiast op jacht, zijn staartje is geborsteld, snorharen naar voor en de oren gespitst vooruit. Hij gaat helemaal op in het spel en ziet in alles een prooi. Ze leren ook verschillende jachttechnieken: gissen en missen, gewoon om de voldoening van het jagen, zoals dit kitten doet. Deze weken groeit hun sociale ontwikkeling snel en is de ren van dan ook heel belangrijk.

Deze fase is belangrijk omdat de kittens nu leren wat grenzen zijn. Tijdens hun stoeipartijtjes kan het gebeuren dat ze elkaar te stevig vastpakken of krabben, dan laat het “slachtoffer ”een luide piep horen. Het ander kitten laat dan onmiddellijk los. Ze leren samenspelen, samenwerken, samen jagen, kortom ze leren dat ze deel uit te maken van een groep. De volwassen bengalen zijn hierbij heel belangrijk, zij wijzen de kittens terecht, wanneer dat nodig is, altijd heel zachtaardig.

Maar het is ook heel gezellig om met koffie in de ren te zitten en met de kittens te spelen, of gewoon te genieten. De andere bengalen komen er vaak ook bij om ook geknuffeld te worden. Want als een ding zeker is, dan is dat wel dat je met bengalen niet alleen bent.

Na verloop van tijd kunnen de kittens op de sturdy klimmen en zo uit de ren springen. Dan is het tijd om een deurtje te openen, zodat ze de kamer in kunnen maar ook terug naar hun nest kunnen. Daar is het nog spannender, grote klimpalen, een klimmuur, zachte bank en mensen met zachte een zachte schoot. Wat wil een kitten nog meer?

Na verloop van tijd kunnen de kittens op de sturdy klimmen en zo uit de ren springen. Dan is het tijd om een deurtje te openen, zodat ze de kamer in kunnen maar ook terug naar hun nest kunnen. Daar is het nog spannender, grote klimpalen, een klimmuur, zachte bank en mensen met zachte een zachte schoot. Wat wil een kitten nog meer.