Lola’s eerste kitten wordt geboren.

Wanneer Lola’s uitdrijvingsweeën goed doorzetten, worden de kittens spoedig geboren. Het kitten wordt in een doorzichtig vlies geboren en Lola likt het kapot met haar scherpe tong. Daarna bijt ze de navelstreng door en het kitten is geboren.

Er zijn een aantal belangrijke zaken die het pasgeboren kitten nodig heeft: warmte en moedermelk. Nog voor moedermelk is warmte essentieel. Lola’s lichaamstemperatuur is verhoogd en haar buik voelt behoorlijk warm aan.  Wij zorgen dat de omgeving van het kitten een constante temperatuur heeft. We hebben daarom voor Lola een tipi met daaronder een warmtemat klaargezet.

Zodra het kitten geboren is gaat het kitten opzoek naar Lola’s tepels. Het kitten is vochtig en Lola verzorgt het zorgvuldig. Met scherpe nageltjes klimt het kitten in de richting van de tepels en laat zich niet door de stevige verzorging van zijn moeder afleiden. Het is belangrijk dat hij binnen twaalf uur drinkt. De darmwand van het kitten is de eerste uren na zijn geboorte doorlaatbaar voor antilichamen van Lola. Hierdoor krijgt het kitten haar weerstand en zorgt het voor immuniteit van het kitten.

Deze melk die Lola ongeveer 72 uur produceert wordt colostrum genoemd. Haar melk heeft een andere samenstelling en is rijk aan voedingstoffen: water, verteringsenzymen en antilichamen Dit heeft haar kitten nodig om te overleven. Lola’s eerste melk is heel geconcentreerd en kleverig. Na een paar dagen verandert de samenstelling van de voedingstoffen voor een normale groei van het kitten. Naast voedingstoffen zit er in de melk stoffen die de spijsvertering en weerstand stimuleren:

Wanneer alle kittens zijn geboren en zijn opgedroogd, is het tijd om ze te wegen. Wegen is belangrijk omdat we zo de groei van kittens kunnen observeren. Kittens hebben een strak schema: slapen en drinken, slapen en drinken en houden zich strak aan dit schema. Slapen is geen probleem, binnen een seconde kunnen ze in slaap vallen, allemaal op een hoopje. Drinken is een andere kwestie, een Bengal kwestie. Al vanaf de eerste dag reageren ze instinctief “the Bengal way”. Op zoek naar de geurigste tepel is geen hindernis te hoog, dus ontstaan “knokpartijtjes”. Wanneer een kitten drinkt, zuigen ze zich als het ware vacuüm aan de tepel. Het is niet eenvoudig om een kitten dan van zijn tepel af te halen. Soms vindt een broertje dat hij die tepel wil hebben en ontstaan er duw- en trek partijtjes. Ik vind dat er heftig uitzien, maar ze accepteren geen scheidsrechter. Toch is het belangrijk dat ze allemaal voldoende drinken, dus kan ik wel enigszins ingrijpen

Ik ben geen voorstander van het flessen van kittens, tenzij het niet anders kan en zeker niet de eerste 72 uur. Ik heb dit opgelost door Lola eerst onder haar kin te aaien, want daar zitten klieren waarmee ze haar geur verspreidt.(kopjes geven) Daarna steek ik mijn hand tussen de twee vechtersbazen. Aangezien kittens de hele dag en nacht drinken, ben ik dus heel veel bij Lola.

Na een week hebben de kittens hun favoriete tepel gevonden en wordt het rustiger. Bengalen zijn temperamentvolle katten, dus ook hun kittens. Zo klein als ze zijn hebben ze hun eigen ideeën en handelen daarnaar, zelfs wanneer er nauwelijks sprake is van gecoördineerde bewegingen.