Voorbereiding op de geboorte van Lola’s kittens.

Gemiddeld 63 dagen na de dekking is het moment daar: Lola gaat bevallen. Meestal verloopt dit zonder problemen, maar het blijft een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 In deze post beschrijf ik Lola’s bevalling vanaf het begin. In de gekleurde tekst staan algemene beschrijvingen, waar ik veel steun aan heb.

Bengalen hebben zo hun eigen ideeën en ze staan ook open voor ideeën van de andere Bengals. Het is dus wel belangrijk de rode lijn van een bevalling in het oog te houden, anders gaan de Bengals er mee aan de haal.

Een degelijke voorbereiding is belangrijk, omdat ik dan rustig en ontspannen ben. Onze  Bengals voelen meteen aan wanneer ik  geëmotioneerd ben of gestrest en dan zijn zij dat ook. De geboorte van onze kittens moet in alle rust en ontspannen plaatsvinden, dus een strakke voorbereiding. Niets zorgt voor meer stress dan tijdens de bevalling zaken die nodig zijn te moeten regelen.

De gezondheid van de aanstaande moeder is belangrijk, fysiek en mentaal. Lola is tot de laatste dage in de tuin te vinden. De wind in de haren, spannende geuren opnemen en haar territorium  claimen.

Bengalen handelen veel instinctief vaak geerfd van  hun voorouder de Asian Leopard cat, een schuwe kat. In onze cattery zijn er daarom ook veel plaatsen, waar een Bengal zich kan terugtrekken, wanneer dat nodig is. Een week voor de bevalling zorg ik ervoor dat er een sturdy klaar staat, toegedekt met een fleece. Dan geeft de sturdy toch het gevoel van beslotenheid. Ik vind onze sturdy bovendien prettig omdat hij goed is schoon te maken en ruim is. Een Bengal heeft een lange romp en heeft dus ruimte nodig om zich te kunnen uitstrekken, wanneer ze dat wil. De sturdy is helemaal aan te passen aan de wensen van Lola, met ritsen is de opening aan de wensen van Lola aan te passen.

De sturdy staat op een tochtvrije plaats extra toegedekt, zodat het warm en tochtvrij is. In de sturdy ligt een katoenen sprei omdat katoen absorberend is en een warmte mat zorgt voor warmte.

Verder heb ik Dettol spray voor hygiëne,  schone handdoeken, keukenrol, schaartje, slijmzuigertje, flosdraad (om de navelstrengen af te binden), jodium, thermometer, handschoenen, verschillende speentjes, spuiten en een flesje, kittenmelk, afvalemmer en de weegschaal. Een map om de tijd te noteren van de geboorte van de kittens. Dit is niet nodig, maar ik start met het geboorte gewicht van ieder kitten en vind het dan fijn om de tijd te kunnen noteren. Bovendien heb ik een pot thee klaar staan, want het is een feestelijke, gezellige gebeurtenis.

 

Lola krijgt gezelschap van haar vader Jesse.

Lola lijkt besloten  te hebben een feestje te maken van de geboorte van haar kittens. Allemaal samen op de bank. Ze heeft helemaal geen belangstelling voor de sturdy, de andere Bengals wel en waren er regelmatig in te vinden. De sturdy afsluiten is ook geen optie, aangezien Mirai heeft ontdekt hoe ze de ritsluiting omhoog kan trekken. En ligt er  tevreden samen met de anderen in. Ik leg me er maar bij neer, een realistische  manier om met Bengals om te gaan. Na een tijdje bedenk ik dat ik de twee ritsen aan elkaar vast kan maken, zodat Mirai de sturdy niet meer in kan en de andere Bengals met haar. Na een tijdje friemelen aan de ritsen, leid ik Mirai af, door met haar te spelen. Eerst met een hengel en later introduceer ik een denkspel en na een tijdje heeft ze nauwelijks belangstelling voor de ritsen. Toch probeert ze het de volgende dagen opnieuw, that’s the Bengal way.

 

Lola bekijkt Mirai’s volhardend gefriemel met belangstelling, maar blijft ontspannen op de bank liggen. Achter een hengel aan rennen met een dikke buik, is nu eenmaal geen pretje. Zij heeft liever een buikmassage. Ze geeft aan waar ze gemasseerd wil worden en draait zich op haar rug, heel langzaam valt ze in slaap. Ik probeer met mijn mobiel een video te maken, maar die is erg bewogen, door mij natuurlijk. Tijdens de buikmassage voel ik de kittens bewegen, maar ook af en toe een wee.  Er is nog geen sprake van regelmatige weeën, nog een dag geduld.

De ontsluitingsfase, deze kan 24 uur duren.

Wanneer de geboorte nadert gaat de poes op zoek naar een rustig plekje om te bevallen. Vaak is ze ongedurig en vertoont nesteldrang. Ook kan ze vaker naar de kattenbak gaan.

Lola lijkt besloten te hebben een feestje te maken van de geboorte van haar kittens. Allemaal samen op de bank. Ze heeft helemaal geen belangstelling voor de sturdy, de andere Bengals wel en waren er regelmatig in te vinden. De sturdy afsluiten is ook geen optie, aangezien Mirai heeft ontdekt hoe ze de ritsluiting omhoog kan trekken.

Tijdens de buikmassage voel ik de kittens bewegen, maar ook af en toe een wee.  Er is nog geen sprake van regelmatige weeën.

De uitdrijvingsfase

Het moment waarop de poes begint te persen luidt de uitdrijvingsfase in. Dit betekent dat er een kitten in het geboortekanaal (het bekken) is gedreven, waardoor de persweeën worden opgewekt. Hierbij ziet u de buik krachtig samentrekken. Door de druk wordt het kitten langzaam naar buiten geduwd. Omdat het geboortekanaal moet worden opgerekt, neemt dit bij het eerste kitten vaak wat langer (tot enkele uren) in beslag. Ook de grootte en de ligging van de kittens (kop- of stuitligging) spelen een rol in de duur van de uitdrijving. Meestal komt de vruchtblaas als eerste naar buiten, maar het kan ook zijn dat u als eerste een kitten ziet en dat de vruchtblaas daarna komt. Zodra u een vruchtblaas of kitten ziet in de vulva, mag de poes maximaal 1 uur persen. Is het kitten dan nog niet geboren, dan moet u contact opnemen met de dierenarts.